dinsdag 7 december 2010
Projecten Studenten
De eerste projecten van studenten beginnen binnen te lopen. Neem af en toe eens een kijkje op de 'projecten pagina' van deze blog. We vullen ze gaandeweg aan.
dinsdag 26 oktober 2010
Nieuwe partners
Naast onze structurele partner Vacature, die vanaf het begin van dit project actief betrokken is bij de Dag Van De Ingenieur, verwelkomen we onze nieuwe partners die zullen bijdragen tot het succes van dit event. Je vindt het overzicht in de rechterkolom.
- Electrabel biedt ons naast zijn platinum partnership ook nog een infrastructurele oplossing voor de locatie van het event, meer details hierover volgen asap.
- Daarnaast zeker nog een extra dank aan gold partners: Vlajo, Beaulieu en BASF alsook aan de silver partners: Bellt en CNH.
- Electrabel biedt ons naast zijn platinum partnership ook nog een infrastructurele oplossing voor de locatie van het event, meer details hierover volgen asap.
- Daarnaast zeker nog een extra dank aan gold partners: Vlajo, Beaulieu en BASF alsook aan de silver partners: Bellt en CNH.
dinsdag 21 september 2010
Ingenieurs in de knoei
Nog even verwijzen naar dit artikel, gepubliceerd door Vacature in augustus. De indicaties dat het ingenieursberoep en vooral de aantrekking tot deze studiekeuze in het slop zitten, stapelen zich ondertussen verder op. Het ziet er al even naar uit dat we op een structureel probleem afstevenen. Niet alleen de pure cijfers, maar zoals je uit de comments op het artikel kan lezen, zijn er ook herstructureringen omtrent de communicatie en branding van het beroep aan de orde.
maandag 20 september 2010
Ingenieursberoep in de kijker zetten
Het was uiteraard al langer bekend maar blijkbaar zet de negatieve trend rond het de inschrijvingen voor technische en ingenieursstudies zich verder. Dit artikel uit De Morgen met recente info van Agoria benadrukt het probleem.
De 'Dag Van De Ingenieur' probeert reeds gedurende de afgelopen 3 jaar een extra gespreks- en ontmoetingsforum te bieden dat een positief licht op het ingenieursberoep werpt. Binnen de technische beroepen zijn er een heleboel fascinerende, vernieuwende en soms experimentele mogelijkheden. Voor ieder wat wils eigenlijk. Help ons dit knelpuntberoep mee in de kijker te zetten.
De 'Dag Van De Ingenieur' probeert reeds gedurende de afgelopen 3 jaar een extra gespreks- en ontmoetingsforum te bieden dat een positief licht op het ingenieursberoep werpt. Binnen de technische beroepen zijn er een heleboel fascinerende, vernieuwende en soms experimentele mogelijkheden. Voor ieder wat wils eigenlijk. Help ons dit knelpuntberoep mee in de kijker te zetten.
woensdag 30 juni 2010
Dag Van De Ingenieur 2011
De Dag Van De Ingenieur 2011 zal volledig in het thema staan van 'impossible engineering'. Ingenieurs werken maar al te vaak mee oplossingen voor onmogelijke projecten. Wij lichten met plezier enkele van deze cases toe.
De datum is bekend: 16/03/2011
Schrijf het alvast in je agenda
Verslag van DVDI 2010
De Dag Van De Ingenieur 2010 - Het verslag
Op 24 maart 2010 zetten heel wat bedrijven en scholen hun ingenieurs en studenten in de kijker n.a.v. de derde editie van de ‘Dag van de Ingenieur’, georganiseerd door USG Innotiv. Thema dit jaar was ‘Green Engineering’. USG Innotiv beloonde zijn ingenieurs met een speciaal ontworpen t-shirt, deelde aan laatstejaarsstudenten ingenieurs goodybags uit en organiseerde ’s avonds een netwerkevent.
Gastsprekers waren themapartners Vito, Imec en het IPF. Tien innovatieve projecten die door de aanwezige ingenieursstudenten werden ingediend maakten kans op een prijs. Het project van de studenten Master Elektronica/ICT van Groep T te Leuven, mocht de prijs in de wacht slepen voor hun “energiemanagementsysteem voor een residentieel wooncomplex”.
USG Innotiv Professionals in Engineering, organiseerde dit jaar voor de 3e maal de ‘Dag van de Ingenieur’. Met deze dag willen we het beroep en de toekomstmogelijkheden van de ingenieur in de kijker zetten, en eveneens aandacht vestigen op innovatie en creativiteit.
Kathleen Dupont, Operationeel Directeur USG Innotiv en zelf ingenieur van opleiding licht toe: “Deze dag laat vooral zien dat er enorme toekomstmogelijkheden zijn voor het beroep van ingenieur. Ons doel is om met deze dag de ervaren ingenieur en de ingenieurstudenten samen te brengen en jongeren te tonen dat techniek cool is. Ingenieurs zijn ‘de moderne magiërs van de maatschappij van morgen’ .”
_____
Partners:
In 2010 mochten wij rekenen op de steun van een aantal gerenommeerde partners. Hieronder vind je ze nog even opgelijst.
Technische ondersteuning:
Inhoudelijke ondersteuning:
_____
In de loop van de dag:
Ingenieursbarometer:
Met USG Innotiv publiceerden we die dag ook onze ingenieursbarometer. Daartoe ondervroegen we in 2009 bijna 1000 ingenieurs en 50 bedrijven en daarnaast werd het vacatureaanbod voor ingenieurs in België onderzocht. De resultaten zijn verwerkt in een ingenieursbarometer die aangeeft dat er een structureel tekort is: dit jaar studeren er 2000 ingenieurs af voor 4500 openstaande vacatures in België. “Dat betekent dat we dit jaar 2500 functies structureel niet kunnen invullen”, aldus Kathleen Dupont. Het volledige rapport kan men hier downloaden.
Bedrijven zetten hun ingenieurs in de kijker:
Wie aan technologie en innovatie denkt, denkt aan ingenieurs. Als zij een belangrijke rol spelen in de toekomst van ons land, hebben we er dus alle belang bij om iedereen die zich ingenieur noemt, zich ingenieur voelt of een ingenieursfunctie uitoefent extra in de kijker te zetten. Naast de acties die USG Innotiv organiseerde (barometer, t-shirts, goodybags en een netwerkevent), deden ook volgende bedrijven iets extra:
Jongeren aanmoedigen om voor een ingenieursopleiding te kiezen.
Gezien de schaarste aan ingenieurs, is het heel belangrijk om jongeren warm te maken voor techniek, zodat voldoende studenten ingenieursstudies aanvatten. USG Innotiv spoort studenten aan om aan de hand van concrete projecten te tonen dat techniek tof is. Ook dit jaar kregen we opnieuw fantastische inzendingen die te bewonderen zijn in het archief van deze site. Het meest innovatieve project mocht ’s avonds een prijs in de wacht slepen.
Tijdens de Dag van de Ingenieur werd ook in heel wat ingenieursopleidingen over het hele land goodybags uitgedeeld om ingenieursstudenten te bedanken voor hun voortreffelijke studiekeuze.
Maar ook andere initiatieven verdienen aandacht:
MyMachine stimuleert onophoudelijk het technische vernuft van onze jongsten.
MyMachine, het door de Verenigde Naties bekroonde initiatief, maakt het mogelijk voor kleine (en grote) kinderen om hun eigen droommachine te ontwikkelen. Kinderen uit het lager onderwijs bedenken een ‘machine’ (IDEE) dat verder wordt uitgewerkt door hogeschoolstudenten ‘Industrieel Productontwerpen’ (ONTWERP) om tenslotte te worden gerealiseerd door leerlingen uit het technisch secundair onderwijs (MACHINE).
Deze drie stappen vinden allemaal plaats in één school- of academiejaar. Gedurende het hele traject kunnen kinderen en studenten beroep doen op de expertise en ondersteuning van diverse bedrijven en organisaties om zo de knapste machines te realiseren. Meer info op: mymachine.be
____
Het avondevent:
Uiteraard werd ook de professional niet vergeten. Het doel is om met deze dag de ervaren ingenieur en de ingenieurstudenten samen te brengen. Deze kruisbestuiving tussen ervaring, nieuwe ideeën en passie voor het vak tonen dat ‘ingenieur’, bij uitstek het beroep van de toekomst is. Tijdens het netwerkevent vonden ruim 150 geïnteresseerden mekaar. Binnen het thema Green Engineering kwamen 3 top-sprekers aan bod met innovatieve projecten. Na de sprekers werd nagekaart in een heel toffe sfeer. Een geslaagde dag!
Boeiende partners en gastsprekers:
Partners van de Dag van de Ingenieur waren Vacature, Electrabel, Prorest en Richcast.
Patrick Decuyper (CEO Enfinity) nam het Peterschap voor de Dag van de Ingenieur op zich. Hij won in 2009 the Young Creativ Entrepeneur award, een wereldwijde ondernemersprijs van Flanders DC en JCI.
Themapartners en gastsprekers gedurende de avond waren:
VITO: Mieke Queghebeur bracht een voorstelling over een hoogwaardig bouwmateriaal dat voldoet aan de strengste milieueisen, gevormd uit 2 afvalstoffen: de fijne fractie die ontstaat tijdens de behandeling van staalslakken en CO2 onder druk.
IMEC: Ruud Vullers introduceerde het publiek tot intelligente netwerken met microsensoren en de mogelijke praktische toepassingen.
De International Polar Foundation bracht een boeiende uiteenzetting over het “zero emission station” op Antarctica. Het publiek hing aan de lippen van Johan Berte, Lead Engineer bij IPC.
Patrick Decuyper - Mieke Queghebeur - Ruud Vullers - Johan Berte
Innovatieprijs voor studentenprojecten:
Ingenieurs- en technische professionele bachelors kregen de mogelijkheid om een technisch project voor te stellen aan het grote publiek via de Dag Van De Ingenieur website. Zij lieten hun projecten tot de verbeelding spreken door een duidelijke projectomschrijving, aangevuld met foto’s en beeldmateriaal of zelfs film. Het meest inventieve en groene project maakte kans op een leuke prijs. Die leuke prijs in de wacht slepen, is natuurlijk mooi meegenomen. Studenten kunnen zich op deze manier echter ook profileren in de nakende arbeidsmarkt en hun competenties tonen.
Bovendien maken ze via deze weg, samen met hun hogeschool of universiteit, de humaniorastudenten warm om ingenieurs- of bachelorstudies aan te vatten.
Verschillende Hogescholen en Universiteiten motiveerden hun studenten om deel te nemen.
* KHBO: Ontwerp van een universeel monitoringsysteem voor particuliere PV installaties
* KUL: Elektrificatieproject
* Groep T: Energiemanagementsysteem voor een residentieel wooncomplex
* Artesis: Stujob - studentenjobs voor ingenieursstudenten
* Groep T: Zero Emission Racing Team
* Artesis: Artesis Solar Boat
* KHBO: Composteerbare folies
* Univ Gent: Optimale samenstelling en duurzaamheid van volledig recycleerbaar beton
* Groep T: Hybride en elektrische aandrijflijn
Het meest innovatieve project werd door de jury beloond met een prijs. Het team van studenten Master Elektronica/ICT (Toon Heirman, Tom Hennes, Frederik Konings en Jonas Vlasselaer) van Groep T in Leuven ging met de prijs naar huis. Zij ontwikkelden een energiemanagementsysteem voor een residentieel wooncomplex.
Op 24 maart 2010 zetten heel wat bedrijven en scholen hun ingenieurs en studenten in de kijker n.a.v. de derde editie van de ‘Dag van de Ingenieur’, georganiseerd door USG Innotiv. Thema dit jaar was ‘Green Engineering’. USG Innotiv beloonde zijn ingenieurs met een speciaal ontworpen t-shirt, deelde aan laatstejaarsstudenten ingenieurs goodybags uit en organiseerde ’s avonds een netwerkevent.
Gastsprekers waren themapartners Vito, Imec en het IPF. Tien innovatieve projecten die door de aanwezige ingenieursstudenten werden ingediend maakten kans op een prijs. Het project van de studenten Master Elektronica/ICT van Groep T te Leuven, mocht de prijs in de wacht slepen voor hun “energiemanagementsysteem voor een residentieel wooncomplex”.
USG Innotiv Professionals in Engineering, organiseerde dit jaar voor de 3e maal de ‘Dag van de Ingenieur’. Met deze dag willen we het beroep en de toekomstmogelijkheden van de ingenieur in de kijker zetten, en eveneens aandacht vestigen op innovatie en creativiteit.
Kathleen Dupont, Operationeel Directeur USG Innotiv en zelf ingenieur van opleiding licht toe: “Deze dag laat vooral zien dat er enorme toekomstmogelijkheden zijn voor het beroep van ingenieur. Ons doel is om met deze dag de ervaren ingenieur en de ingenieurstudenten samen te brengen en jongeren te tonen dat techniek cool is. Ingenieurs zijn ‘de moderne magiërs van de maatschappij van morgen’ .”
_____
Partners:
In 2010 mochten wij rekenen op de steun van een aantal gerenommeerde partners. Hieronder vind je ze nog even opgelijst.
Technische ondersteuning:
Inhoudelijke ondersteuning:
_____
In de loop van de dag:
Ingenieursbarometer:
Met USG Innotiv publiceerden we die dag ook onze ingenieursbarometer. Daartoe ondervroegen we in 2009 bijna 1000 ingenieurs en 50 bedrijven en daarnaast werd het vacatureaanbod voor ingenieurs in België onderzocht. De resultaten zijn verwerkt in een ingenieursbarometer die aangeeft dat er een structureel tekort is: dit jaar studeren er 2000 ingenieurs af voor 4500 openstaande vacatures in België. “Dat betekent dat we dit jaar 2500 functies structureel niet kunnen invullen”, aldus Kathleen Dupont. Het volledige rapport kan men hier downloaden.
Bedrijven zetten hun ingenieurs in de kijker:
Wie aan technologie en innovatie denkt, denkt aan ingenieurs. Als zij een belangrijke rol spelen in de toekomst van ons land, hebben we er dus alle belang bij om iedereen die zich ingenieur noemt, zich ingenieur voelt of een ingenieursfunctie uitoefent extra in de kijker te zetten. Naast de acties die USG Innotiv organiseerde (barometer, t-shirts, goodybags en een netwerkevent), deden ook volgende bedrijven iets extra:
- D&M Premium Sound Solutions organiseerde een ludieke wedstrijd: “Will the real engineer please stand up!
- TiGenix tracteerde zijn ingenieurs op een ontbijt en bood hen een tof t-shirt aan. Gebaseerd op het ontwerp van de Dag Van De Ingenieur.
- Fluor organiseerde een “friendly competition” onder zijn ingenieurs
- E-consulting verlootte 3 quickscans onder de deelnemers aan het avondevent.
- Entecom Systems bood zijn ingenieurs een ontbijt aan.
Jongeren aanmoedigen om voor een ingenieursopleiding te kiezen.
Gezien de schaarste aan ingenieurs, is het heel belangrijk om jongeren warm te maken voor techniek, zodat voldoende studenten ingenieursstudies aanvatten. USG Innotiv spoort studenten aan om aan de hand van concrete projecten te tonen dat techniek tof is. Ook dit jaar kregen we opnieuw fantastische inzendingen die te bewonderen zijn in het archief van deze site. Het meest innovatieve project mocht ’s avonds een prijs in de wacht slepen.
Tijdens de Dag van de Ingenieur werd ook in heel wat ingenieursopleidingen over het hele land goodybags uitgedeeld om ingenieursstudenten te bedanken voor hun voortreffelijke studiekeuze.
Maar ook andere initiatieven verdienen aandacht:
MyMachine stimuleert onophoudelijk het technische vernuft van onze jongsten.
MyMachine, het door de Verenigde Naties bekroonde initiatief, maakt het mogelijk voor kleine (en grote) kinderen om hun eigen droommachine te ontwikkelen. Kinderen uit het lager onderwijs bedenken een ‘machine’ (IDEE) dat verder wordt uitgewerkt door hogeschoolstudenten ‘Industrieel Productontwerpen’ (ONTWERP) om tenslotte te worden gerealiseerd door leerlingen uit het technisch secundair onderwijs (MACHINE).
Deze drie stappen vinden allemaal plaats in één school- of academiejaar. Gedurende het hele traject kunnen kinderen en studenten beroep doen op de expertise en ondersteuning van diverse bedrijven en organisaties om zo de knapste machines te realiseren. Meer info op: mymachine.be
____
Het avondevent:
Uiteraard werd ook de professional niet vergeten. Het doel is om met deze dag de ervaren ingenieur en de ingenieurstudenten samen te brengen. Deze kruisbestuiving tussen ervaring, nieuwe ideeën en passie voor het vak tonen dat ‘ingenieur’, bij uitstek het beroep van de toekomst is. Tijdens het netwerkevent vonden ruim 150 geïnteresseerden mekaar. Binnen het thema Green Engineering kwamen 3 top-sprekers aan bod met innovatieve projecten. Na de sprekers werd nagekaart in een heel toffe sfeer. Een geslaagde dag!
Boeiende partners en gastsprekers:
Partners van de Dag van de Ingenieur waren Vacature, Electrabel, Prorest en Richcast.
Patrick Decuyper (CEO Enfinity) nam het Peterschap voor de Dag van de Ingenieur op zich. Hij won in 2009 the Young Creativ Entrepeneur award, een wereldwijde ondernemersprijs van Flanders DC en JCI.
Themapartners en gastsprekers gedurende de avond waren:
VITO: Mieke Queghebeur bracht een voorstelling over een hoogwaardig bouwmateriaal dat voldoet aan de strengste milieueisen, gevormd uit 2 afvalstoffen: de fijne fractie die ontstaat tijdens de behandeling van staalslakken en CO2 onder druk.
IMEC: Ruud Vullers introduceerde het publiek tot intelligente netwerken met microsensoren en de mogelijke praktische toepassingen.
De International Polar Foundation bracht een boeiende uiteenzetting over het “zero emission station” op Antarctica. Het publiek hing aan de lippen van Johan Berte, Lead Engineer bij IPC.
Patrick Decuyper - Mieke Queghebeur - Ruud Vullers - Johan Berte
Innovatieprijs voor studentenprojecten:
Ingenieurs- en technische professionele bachelors kregen de mogelijkheid om een technisch project voor te stellen aan het grote publiek via de Dag Van De Ingenieur website. Zij lieten hun projecten tot de verbeelding spreken door een duidelijke projectomschrijving, aangevuld met foto’s en beeldmateriaal of zelfs film. Het meest inventieve en groene project maakte kans op een leuke prijs. Die leuke prijs in de wacht slepen, is natuurlijk mooi meegenomen. Studenten kunnen zich op deze manier echter ook profileren in de nakende arbeidsmarkt en hun competenties tonen.
Bovendien maken ze via deze weg, samen met hun hogeschool of universiteit, de humaniorastudenten warm om ingenieurs- of bachelorstudies aan te vatten.
Verschillende Hogescholen en Universiteiten motiveerden hun studenten om deel te nemen.
* KHBO: Ontwerp van een universeel monitoringsysteem voor particuliere PV installaties
* KUL: Elektrificatieproject
* Groep T: Energiemanagementsysteem voor een residentieel wooncomplex
* Artesis: Stujob - studentenjobs voor ingenieursstudenten
* Groep T: Zero Emission Racing Team
* Artesis: Artesis Solar Boat
* KHBO: Composteerbare folies
* Univ Gent: Optimale samenstelling en duurzaamheid van volledig recycleerbaar beton
* Groep T: Hybride en elektrische aandrijflijn
Het meest innovatieve project werd door de jury beloond met een prijs. Het team van studenten Master Elektronica/ICT (Toon Heirman, Tom Hennes, Frederik Konings en Jonas Vlasselaer) van Groep T in Leuven ging met de prijs naar huis. Zij ontwikkelden een energiemanagementsysteem voor een residentieel wooncomplex.
Abonneren op:
Posts (Atom)